Ik wil een verblijfsvergunning voor mijn gezin aanvragen

Gezinnen horen bij elkaar. Woont u in Nederland en wilt u gezinsleden uit het buitenland hierheen laten komen? Er zijn verschillende mogelijkheden om een Nederlandse verblijfsvergunning voor hen aan te vragen. In de meeste gevallen mogen gezinsleden met een verblijfsvergunning ook in Nederland werken.

Voorwaarden verblijfsvergunning gezinsleden

  • U heeft de Nederlandse nationaliteit of u heeft een Nederlandse verblijfsvergunning en u verblijft al minimaal een jaar in Nederland.
  • U bent zelfstandig en verdient een inkomen van minstens het wettelijk minimumloon (een uitkering geldt niet als inkomen).
  • U heeft een arbeidscontract dat nog minimaal 12 maanden doorloopt, of u verdient uw inkomen al minimaal 1,5 jaar als ondernemer of freelancer.

Gezinshereniging is in principe mogelijk voor de volgende gezinsleden:

  • Uw gehuwde of geregistreerde partner (dit geldt ook voor partners van hetzelfde geslacht)
  • Uw ongehuwde partner als u kunt aantonen dat u een duurzame en exclusieve relatie heeft met elkaar (dit geldt ook voor partners van hetzelfde geslacht)
  • Kinderen tot 18 jaar (onder bepaalde voorwaarden)
  • Geadopteerde kinderen tot 18 jaar (onder bepaalde voorwaarden)

Regelingen en uitzonderingen

Er zijn verschillende regelingen en uitzonderingen. Voor expats, maar ook voor Turken en hun gezinsleden, gelden bijvoorbeeld andere voorwaarden. In sommige gevallen moet de buitenlandse partner eerst het Basisexamen Inburgering Buitenland behalen. In dit examen worden leesvaardigheid en spreekvaardigheid in de Nederlandse taal en kennis van de Nederlandse samenleving getoetst.

Neem contact op

Singh Raaijmakers Advocaten kent alle regelingen, uitzonderingen en mogelijkheden. Neem vandaag nog contact met ons op, wij helpen u graag verder.